Fiskeplanket

På grund av tidsbrist så är detta forum inte aktivt.


Inlägg 19

2004-04-12

Är det numera möjligt att köpa dagsfiskekort i nybroån.Var kan man isåfall köpa dessa och vad kostar det? Har under många år varit intresserad av att fiska i ån.

Hälsningar Claes

 

 

Svar 1:

 

Svar 2:


 

Inlägg 18

2004-03-14

Hejsan

Jag kommer att fiska från flytring av och till ända från säsongstarten i slutet av april, till säsongsslutet i början av november (i östra Svealand). Om jag vill begränsa mig till ett par vadarbyxor under säsongen, bör jag då välja neoprenvadare eller andasvadare?

Vid vilken vattentemperatur börjar det bli ohållbart med andasvadare, eller går det att parera kylan med fleeceunderställ etc? Vidare; är det stor skillnad i värmeförmåga mellan olika typer av andasvadare, beroende på materialets kvalitet, täthet, skiktning etc?

Tacksam för synpunkter!

/Torbjörn  

 

Svar 1:

Hejsan Torbjörn!
Om du bara skall köpa ett par vadare till din flytring så bör du köpa neopren! Andningsvadarna funkar med fiberställ ner till en vattentemp av ca 10* sen blir det för kallt! Sen så är det ingen skillnad vad gäller värmen i ett bar andningsvadare utan värmen får man reglera med div. underställ. När vi åker till Norge och flugfiskar mitt i sommaren så har vi ALLTID minst ett fiberställ var under vadarna för vattnet kyler betydligt mer än du tror!
/Anders
 

Svar 2:

Hej torbjörn!
Om man har en flytring så bör man ha neoprenevadare, eftersom andningsvadare inte isolerar på samma sätt. Däremot om man ska gå mycket i skogen så har jag och mina vänner mycket dåliga erfarenheter av neoprenevadare eftersom dessa håller mycket dåligt om man går i snårskog eller dylikt.

Därför: om man ska använda flytring så köp neoprenevadare, annars köp andningsvadare eftersom dessa är av mycket bättre kvalitet.
/Petter

Svar 3:Inlägg 17

2004-03-14

Tja
> Jag undrar vilken våtfluga är bra till regnbåge när man fiskar mars/april???

/Mackan

 

Svar 1:

Hejsan Mackan!
Min favvovåtfluga tidigt och sent på sässongen är "Mickey Finn"
/Anders
 

Svar 2:

Hej Mackan!
Wolly bugger i olika stl & färger funkar alltid bra för mig när vattnet är kallt.
Favoriter är svarta med "gummiben". Strl 6-8 streamerkrok.

Mvh.Jan F

 

Svar 3:

 Inlägg 16

2004-02-28

Hej
Jag heter Jonas och jag skulle vilja få tips på någon sajt eller bok man kan köpa där man kan läsa om flugor, Vilka perioder man använder en viss typ av flugor. Jag har nyss börjat med flugfiske så man vill gärna lära sig lite...

// Jonas!

 

Svar 1:

Jag har 3 böcker som är bra. Allt om fiske heter, den köpte den på bokrean.
/Marcus
 

Svar 2:

Inlägg 15

2004-01-31

Hej!
> Jag tänkte försöka mig på att lära mig flugfiske. Vad behöver man egentligen i utrustningsväg? Jag har aldrig flugfiskat, och det är rena grekiskan när man läser på affärernas hemsidor. Mycket tacksam för tips

/Nisse

 

Svar 1:

Hej Nisse!
Ett tips är att läsa Niels Vestergaards bok Flugfiskarens ABC. Det är en lättläst och bra bok för nybörjaren som ger svar och förklarar det mesta om flugfiske.

Med vänlig hälsning.
Bert-Ola.

Svar 2:

Hej Nisse!

Vad du behöver beror på vad för fisk du är ute efter. Som nybörjare är det vanligast att börja i ett så kallat put & take vatten. Alltså inplanterad fisk i ett tjärn. En del tycker att detta fiske är just bara för nybörjaren men jag har flugfiskat i 20 år och tycker fortfarande att put & take är kul.

Det är lättare att ta fisk där så en nybörjare som inte har fått in rätta snitsen än kan ändå få fisk och det är väl a och o så man inte tröttnar. I utrustningsväg bör du ha ett spö i klass 5-6. Skaffar du en 6-7 så har du dock ett spö även för det lättare havsöringsfisket men det kan bli lite klumpigt i bäckar. Dock fungerar en 6-7 bättre i större strömmande vatten efter öring. Till detta ska du ha en fluglina som är klassad efter spöt, i detta fall till en 5-6 eller 6-7. Du väljer med fördel en lina av det högre numret som spöt klarar. Det kan annars bli lite för dåligt "drag" i linan.

Vill du kasta långt så ska du köpa en weight forward lina (WF). Har du en kompis som också ska börja kan ni med fördel dela på en dubbeltaperad lina. Den är smal i bägge ändar och tjock på mitten. Man kan då klippa av den på mitten och använda som två WF linor. På fluglinans "rullände" ska det sitta en backinglina. Den kan vara av vanlig fiskelina typ 0,35 - 0,40 mm cirka 50 meter. Detta i fall fisken skulle dra ut hela fluglinan som är ca 25 -35 meter.

I andra änden på fluglinan ska du fästa en tafs som flugan slutligen ska sitta i. Det finns färdiga tafsar att köpa. De ligger på längder kring 3 meter. Bra att ha är ett par glasögon så du inte får en fluga eller lina i ögonen när du kastar.

Rullar finns i alla prisklasser. Enklast kan man väl dock säga är att köpa ett färdigt paket med allt i och du bör för att få godkänd kvalité på grejerna leta i skiktet 1500:- -2000:-.

Du behöver inte tänka på vadarstövlar och sånt än utan nöj dig med spö, rulle,lina, backing, tafs och några flugor. Dra iväg till närmaste put & take vatten och kör i gång.

Riktigt skitfiske önskar jag dig och hoppas att du får lika stor glädje av flugfisket som jag haft.

mvh. Magnus VärmlandInlägg 14

2004-01-04

Någon/några personer som kan berätta allt av värde om fiske på fulufjäll. Företrädelsevis fluga.
Mvh:
> /Jan F

 

Svar 1:

 

 

Inlägg 13

2003-11-19

Jag är lite nybörjare på flugfiske. Jag har lite svårt med lite större, tyngre och luftmotståndskänsligare flugorna. Använder i princip samma lina, tafs mm som till det "vanliga" flugfisket.

Någon som har tips på utrustning för "det tunga" gäddflugfisket. Förklara gärna utförligt. Jag är verkligen "novisen vid spisen" när det gäller flugfisket.

Mvh/Tom

 

Svar 1:

[2004-01-04]
Hejsan Tom

Jag tror att jag kan ge dig ett tips vad gäller kast med tunga flugor (t.ex. guldskallar och "coneheds"), eller flugor som ger stort luftmotsånd (t.ex. olika typer av muddlers och zonkers), på flugspö och lina som egentligen är anpassad för ett betydligt lättare fiske.

Jag har själv kastat förtyngda streamers på ett spö i klass #4. Det kostar dock på, och är inget jag skulle rekommendera i längden. Det förutsätter också att du kan kasta i sidvind eller medvind. Metoden har beskrivits utförligt av flugkastarproffset Lefty Kreh (han har skrivit flera böcker om kastteknik) och går ut på att du i slutet av bakkast respektive framkast accelerar spötoppen kraftigt, i kombination med ett kort drag i linan. Som alltid är det viktigt att du påbörjar bakkast och framkast mjukt, och väntar med den snabbt accelererande rörelsen till strax innan stoppet.

Lefty betonar också vikten av att stoppet är så abrupt och distinkt som möjligt, och att accelerationen av spötoppen fortgår ändå fram till stoppet. Om du under den kraftiga accelerationen av spötoppen samtidigt gör en kort och snabb dragning i linan med linhanden får du maximal linhastighet och en smal linbåge.

För att åstadkomma en smal linbåge är det också viktigt att du inte för spötoppen för långt ned mot vattenytan i det sista framkastet. Det är just den höga linhastigheten och smala linbågen som gör att du kan kasta tyngre flugor än vad utrustningen egentligen är avsedd för.

Hälsningar, Torbjörn

 

Inlägg 12

2003-08-30

Jag brukar fiska i en put & take tjärn med 3 isättningar per år där endast spinn å fluga är tillåtet. Tidigare har det varit en ”vakrik” tjärn med gott om natt-/dagsländor m.m..

Under senaste 2 åren har sjön varit så gott som vaklös (5-10 småvak/per kväll !!!) och betydligt mer svårfiskad. Har besökt tjärnet ca. 1-3ggr/veckan mellan maj och september å enl. fångst rapporter är det inte mycke fisk taget.... Oturligt nog har elritsor tagit sig in i tjärnen förmodligen via till-/frånlopp. Dessa verkar dessutom föröka sig i massor . Samtidigt har antalet "skräddare" ökat ENORMT. Vissa kvällar ser det ut som det regnar på vattenytan p.g.a. "skräddare". (regnbågar verkar rata dessa kategoriskt)

Kan det finnas ett samband mellan elritsorna samt/eller skräddarökningen med regnbågarnas vakvillighet/ytaktivitet ? Om inte, vilka andra faktorer kan påverka regnbågarnas beteende som detta? Vore jättetacksam å höra om NI har några erfarenheter av detta.

M.v.h. Magnus 

 

Svar 1:

 

 

Inlägg 11

2003-08-30

Fick en ahha upplevelse häromdagen när jag provade mitt nya flugspö i en liten pöl som det i princip endast finns vitfisk i. Syftet var som sagt att bara prova spöet. Satt på en Montana å började testa. PANG! en sarv på 4hg... Min förvåning var total. Rackarn var dessutom otroligt stridbar.

När jag kom hem tog jag reda på att svenska sportfiske rekordet på sarv är drygt 1,7kg!!!! Jösses tänkte jag en sådan skulle va nåt på fluga om redan en 4hg bit bjöd till bra fight...

Nu till min egentliga fråga eftersom ja sällan hört någon fiska vitfisk på fluga. Montanan kan knappast va det optimala valet för sarv fiske så vad kan NI föreslå??? Tackar ödmjukt för erfarenheter å synpunkter...

m.v.h. magnus

 

 

Svar 1:

Jag fiskar ibland vitfisk. Sarv, mört samt den goda matfisken abborre tar alla på en Fulfluga dvs. krok storlek 10, stjärt i hackelfibrer tex. grissly eller bruna, kropp i först ljusbrun dubbing och sista 1/3 delen i svart eller mörkbrun dubbing avsluta med ett par varv mjukt hackel i samma färger som stjärten kan även förtyngas med en guldkula.

Allt kan och ska fiskas med fluga, gädda, abborre mm. tips hittas här.

Vitfisk http://www.rackelhanen.se/swe/1181.htm

Diverse http://www.rackelhanen.se/swe/

Ha det bra vid fiskevattnen.

Peter 

Ps. En vit Dog Nobbler är aldrig fel till abborren.

Svar 2:

Jag brukar fiska sarv på mörka kläckare eller torrflugor i storlek 14-18. Detta brukar fungera ganska skapligt. En favorit är Coch-y-bondhu. Tycker att fler borde prova detta fisket!

/Martin

Inlägg 10

2003-06-16

Hej vi är ett gäng som ska till stora blåsjön och fiska tänkte om nån hade kännedom om vattnen och flugor som man kan använda?

MVH Bosse Andersson.

PS Hör gärna av er om ni har några tips.
bossea@hotmail.com 

 

Svar 1:

 

 


Inlägg 9

2003-05-04
Vi är ett gäng som startat ett flugfiskesällskap; Mellebrons Flugfiskesällskap.

Vi är som besatta i att fiska i Storån, Grövlan och andra vatten runt Idre och söker likasinnade som kanske vill dela med sig utav sina upplevelser vid dessa vatten.

Skicka gärna er historia eller ert tips till info@mellebron.com eller info@mellebron.se

Vi är ju precis gröna på nätet men har ändock börjat komma igång. Kolla gärna hur det går för oss på www.mellebron.com eller www.mellebron.se

Ha en underbar fiskesäsong 
Mellebrons Flugfiskesällskap - MFFS

 

Svar 1:

 

Svar 2:

Inlägg 8

Hej!

Jag och min kompis ska till Norge (Rendalen, 13 mil norr om Trysil) och fiska i Akreströmmen och lite andra mindra strömmar. I Akreströmmen tas årligen stora öringar och harrar. Vi undrar om du/ni har något tips på bra flugor. Vi har funderat på Europa12, Red Tag och lite annat. Båda är vi nybörjare. 

/Johan 

 

Svar 1:

Hej Johan.

Jag har fått flera E-post sista tiden som rör ungefär samma sak som du efterfrågar. Fisketips för harr och öring! Så att jag tänkte svara mer generellt på din fråga, än just flugtips för just Akreströmmen:

Om vi pratar harr- och öringfiske så anser jag att man bör försöka fiska med imitationer av de insekter som finns just då, där man fiskar. Detta för att de helt enkelt fungerar bäst och är roligast att fiska med. Det brukar kunna kläcka dagsländor eller nattsländor under vissa perioder på året ute vid våra flugfiskevatten och då är det är extra roligt att fiska, för då kan man använda sina imitationer. Extra roligt blir det också om man gjort sina flugor själv.

Ser man inga insektskläckningar och fisken inte vakar och man vill fiska ändå, vad gör man då?. Jo - det går ju att få fisk ändå. Man kan använda några "universalflugor". Jag listar nedan några bra flugor som brukar fungera:

Europea 12:an Storlek 14 eller 16 - Torrfluga. Nattsländeimitation som ofta fungerar.
Superpuppan Storlek 12, 14 eller 16 - Torrfluga. Imiterar kläckande insekt. Mycket bra fluga.
Harörenymfer Storlek 12 eller 14 - Imiterar olika insektsnymfer under vattnet.
Guldhuvudnymfer, som nymfen ovan men med guldkula som framkropp/huvud. Mycket bra.
Olika nattsländepuppor - Storlek 12 eller 14 . Kan vara rätt enkla imitationer.
Klinkhamer flugor Storlek: 14 eller 16 Torrfluga som imiterar kläckande insekter. Mycket bra.

Ett slutligt tips som inte rör flugor är att man bör fiska under rätt tid på dygnet. Då fisken är aktiv. Dessa tider är olika under året, men kvällar/nätter är ofta bra under vår/sommar. Dagsländekläckningar sker ofta på dagen och brukar kunna få igång fisken på dagen under den varmare delen av året. Dagar är också bra på hösten.

Och troligen är valet av fiskeplats det mest avgörande. Satsa på att fiska där det finns fisk. Låter självklart förstås men inte alltid så enkelt. Fiska i de åar/älvar och sjöar du vet att det finns bra med fisk.

Och är du på rätt plats så kan det vara bra att veta att fisken flyttar sig i en älv/å under dygnet och under året. Det kan ta tid att lära sig var de bästa fiskeplatserna finns men fiskar man i samma älv/å under ett par år så får man till slut rätt bra koll på fisken.

Försök få kontakt med fiskare som varit eller är där du är, och fråga. De flesta är hjälpsamma och kan leda dig rätt. Man kan tjäna in år av möda genom att prata med rätt person.

Och får du fisk så är det inte dumt att tillämpa "Catch and Realese". Du släpper alltså försiktigt  tillbaka din fångade fisk. På det viset så kanske du får de på kroken igen nästa gång du är där och fiskar, och då lite större. Och i det längre perspektivet så får också fisken en chans att föröka sig så det blir ännu fler fiskar.  

/Jan Pousar

Svar 2:

Inlägg 7

Är det någon som vet något bra fiskevatten runt Örebro? 

/ John

 

Svar 1:

Hej John.
Kilsbergen Sportfiske har ett område; Villingsberg, nära Örebro och Karlskoga med några fina sjöar där du kan få både öring och regnbåge. De finns på nätet med en bra webbplats som har kartor och senaste nytt info. Kolla in Kilsbergen Sportfiske 

Det finns säkert många fler fiskeplatser och egna fiskeklubbar, med egna vatten som tar emot nya medlemmar. Men detta får ni från Örebro göra inlägg om. Välkommna att hjälpa John att få koll på fiskevattnen runt Örebro!

/Jan Pousar

Svar 2:

Inlägg 6

Hej. Vi är ett gäng som skall åka och prova Rautasälven vecka 32 - 2002. Jag har letat på nätet efter info/reportage men jag kan inte hitta något matnyttigt. Finns det nån som kan ge lite info om fiske, platser flugor osv så vore jag jätteglad.

/Johan

 

Svar 1:

2003-07-06
Hej
Vi är ett gäng som i höst har tänkt göra samma sak som ni gjorde ifjol. Vi har tänkt åka till Rautas V33. Ingen av oss har fiskat tidigare i Kiruna, precis som du upplever jag att det är svårt att hitta någon info om Rautas. Min fråga är åkte ni till Rautas, om ni gjorde det har du några tips. Vi kan tänka oss att vandra en del till vattnet. Hur gick det för er?

Hör gärna av dig.
/Olov Stenlund 

 

Inlägg 5

Jag har tänkt att åka och fiska i norra sverige strax efter midsommar 2002. Jag undrar om det varma väder som är nu där uppe kommer att påverka mitt fiske, av erfarenhet brukar det vara bäst fiske runt midsommar!

/Okänd

 

Svar 1:

September 2002
Kommer kanske lite sent med detta inlägg, men kanske till nästa sommar. Fisket i norr har ju denna sommar varit mycket bra kring midsommar och veckorna strax efter, men det beror nog på det varma vårvädret så att vårfloden gick förbi med en rasande fart.

Fisket uppe i heika strömmarna var helt utmärkt vid midsommar, även fisket efter laisälven var mycket bra under hela juli samt augusti. Kalix älven har varit svår fiskad i sommar som vanligt. Kanske beroende på det varma vädret. Nedre delarna av piteälv var mycket bra under försommaren man avstannade under första veckan i juli, hur det är där nu vet jag ej.

Har varit till Laisälven ett flertal gånger under sommaren och fisket har under hela tiden varit mycket bra. Mycket små öringar men även någon finare bit, harr med fin kropp i mängder men även mycket smått. Rekomenderar verkligen Laisälven utmärkta flugpooler och lätt tillgänlig med ej för långa avstånd mellan forsarna. Har även provat Åbyälven för första gången i sommar med mindre lyckat resultat, kanske beroende på att jag ej lärt mig det vattnet ännu.

/Anders

 

 

 

Inlägg 4

Vill bidra med ett tips som jag provat med stor framgång. Många har säkert varit med om att regnbåge på jakt efter fjädermyggor kan vara ytterligt svår att locka till hugg med någonting annat än just
imitationer av - fjädermyggor. Det tycks som om en riklig, om än tillfällig, förekomst av fjädermyggor gör fisken blind för allt annat . . .

Samtidig är fiske med fjädermyggimitationer förenat med en rad svårigheter, tycker jag. Flugan är mycket svår att se, både på grund av att den är liten och att den bör fiskas i eller strax under ytfilmen.
Det är också lätt att missa hugg om inte tafsen är helt sträckt, eftersom fisken oftast tar fjädermyggor utan några större åthävor (fisken "vet" ju att kläckande fjädermyggor är totalt hjälplösa).

För att råda bot på detta provade jag att i krokböjen på en väl synlig torrfluga (parachutebunden, med vit och rätt uppstående polygarnvinge i detta fall) fästa en tafs om ca. 50 centimeters längd i dimensionen 0,13 mm. I änden av denna tafs fäste jag så fjädermyggimitationen.

Nu får alltså torrflugan tjäna som en visuell nappindikator, vilket gör fisket betydligt mer effektivt och spännande! Vid minsta rörelse i torrflugan är det bara att höja spöet och sträcka linan. Oftast hinner
du uppfatta rörelsen i torrflugan redan innan du ser en virvel vid fjädermyggimitationen, i synnerhet om fjädermyggimitationen hänger ned en bit under vattenytan. Det innebär betydligt fler krokade fiskar. Dessutom finns ju faktiskt chansen att fisken väljer att hugga på själva
nappindikatorn (vilket hänt mig emellanåt).

/Torbjörn

 

Svar 1:

 

Inlägg 3

Hej!

Vid ett par tillfällen när jag fiskat med torrfluga har jag varit med om att fisken (regnbåge i detta fall) gått upp under flugan och vispat till flugan med stjärtfenan. Ögonblicket därefter har den vänt och gapat över flugan med munnen.

Det är ganska lätt att schabbla bort korten i ett sådant läge och göra mothugg i helt fel sekvens av händelseförloppet! Är det någon som vet varför fisken beter sig på detta vis?

/Torbjörn

 

Svar 1:

Hej!
Jag har varit med om fenomenet vid många tillfällen. Om det sker under den del av säsongen då det är gott om insekter tycks det bero på att flugan helt enkelt är för stor, gå ned två krokstorlekar och se om det går bättre. Om det sker under höst eller vår är det bättre att gå över till nymffiske.
/Okänd

Svar 2:

 

Inlägg 2

Hej!

Jag var och fiskade regnbåge i Fyrväpplingen igår(mitten på september 2001). Det var första gången i den sjön. Fiskefebern satte igång redan uppe vid fiskekontoret där jag jag kunde läsa fiskerapporter med 7-8 fiskar. Jag började fiska vid 4  tiden det vakade litet då och då men jag fick inget på  hela kvällen. Regnbågarna var uppe och synade mina flugor ett par gånger men högg inte. Jag fiskade med muddlers och diverse andra lures i storlek 6. Felet tror jag att det var för sent och att flugorna var för stora. Vad tror du? 

 

Svar 1:

Det som du upplevde händer nog oss fiskare rätt ofta och det finns nog inget bra svar på din fråga men några tips inför dina kommande fiskeresor kan jag ge.

Mina egna erfarenheter från höstfisket är att jag tycker att fisket är som bäst under morgon och dag. I september skulle detta ungefär motsvara klockan 08:00 - 14:00.

Flugor som jag skulle valt att fiska med på vakande fisk skulle kanske ha varit geting, fjädermygg/puppa, Montana eller någon annan mindre nymf. Skulle detta inte ha fungerat så skulle jag ha provat streamers och dessa skulle jag ha fiskat hem fort. En Montana, Mickey Finn eller Wolly Bugger som tas hem fort brukar kunna locka regnbågen till att hugga. Och det vill vi ju!

Angående storleken på de flugor du fiskade med så visst kan storlek 6 låta stort men det borde ändå ha fungerat. Stora flugor brukar kunna ge stor fisk. Du skulle kanske ha fiskat dessa flugor djupare?

Har någon fler erfarenheter eller synpunkter på detta fenomen så hör gärna av er till fiskeplanket.

/Jan Pousar

Svar 2:

Hej!

Jag var i Holmsjön (Fyrväpplingen) i mitten av juli 2001. Jag upplevde att fisket var mycket trögt, åtminstone med de metoder jag valde att använda. Under 14 timmars fiske lyckades jag locka en (1) regnbåge till hugg på en harörenymf med guldskalle (fiskad på flytlina).

Periodvis vakade fisken ganska regelbundet, och jag missade förvisso några hugg på imitationer av myra. Men ändock, jag är van vid att fisket i dylika inplanteringsvatten är betydligt bättre.

En annan fiskare slöt under eftermiddagen upp i samma del av sjön där jag fiskade. Under några timmars fiske fångade han 4 regnbågar - samtliga över kilot. Metod? Jo, han fiskade med utpräglade attraktorflugor av typen Mickey Finn och tog hem flugorna ganska snabbt.
Märk väl att han lyckades locka fisken till hugg trots att han fiskade med flytlina (som sagt, detta var i mitten av juli och vattentemperaturen var hög)!

Det tycks alltså som om fisken kan behövas utsättas för lite kraftigare stimulin för att lockas till hugg under vissa omständigheter. Just ett undflyende bete, gärna i större storlek, tycks kunna göra susen vid sådana tillfällen. Men som sagt, flugfiske handlar trots allt inte
endast om den mest effektiva metoden utan även om känslan i att fånga en fisk.

Själv värdesätter jag en fisk fångad på torrfluga långt mer än två eller tre fiskar tagna på streamerfiske. Det kan förstås vara nog så spännande, men det är det där eviga *harvandet* jag känner olust inför - det liknar mer ett ineffektivt spinnfiske än flugfiske . . .

/Torbjörn

Svar 3:

 

Inlägg 1


Hej!
Tænkte bara høra vad du tycker om en liten sak, det handlar om fiske efter harr med snæckimitation.

Har du några erfarenheter dær eller?

Med hælsningar / Best regards
Peter Andersson

 

Svar 1:

Jag har vid flera tillfällen fått harr med magen full av små snäckor men har inte använt några speciella snäckimitationer. Men jag har läst någonstans att en Black & Peacock Spider ska kunna imitera flytande snäckor men då är det för fiske i stilla vatten. Men harren i strömmande vatten kanske äter snäckor som "tappat fästet" och på så sätt blir driftande/flytande. En Red Tag fungerar ju också ganska bra på harren och kanske just för att den är lik en snäcka?

Har någon fler erfarenheter kring detta så hör gärna av er till fiskeplanket.
/Jan Pousar

Svar 2: